5 leuke activiteiten in Zwolle

Zwolle is een gezellige middelgrote stad met een rijke geschiedenis. Het is daarom een perfecte locatie voor een dagtrip vanuit Natuurpark De Witte Bergen. Als je een bezoek aan Zwolle op de planning hebt staan, lees dan vooral verder. Wij hebben vijf leuke activiteiten in Zwolle voor je op een rijtje gezet.

Zwolle is van oorsprong een vestingstad. Dit ziet je terug in het stervormige centrum, dat door een gracht is omgeven. De geschiedenis van de stad gaat terug tot het jaar 1230, toen Zwolle stadsrechten kreeg. In de eeuwen daarna deed de stad dienst als belangrijke handelsplaats. Het is dan ook een van de oorspronkelijke Nederlandse Hanzesteden.

1. Verken de stad vanaf het water

Zoals in de meeste oude Hanzesteden heeft het historische centrum van Zwolle veel grachten en kanaaltjes. Deze maken het uitermate geschikt om de stad via het water te verkennen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Het kan bijvoorbeeld met een traditionele rondvaart. Daarnaast is het mogelijk om met een kleinere groep een motor- of fluisterbootje huren om zelfstandig op avontuur te gaan. Of verken de stad al ‘suppend’. Suppen staat voor stand up paddle en is leuk om te doen in een stad. Je staat op een (surf)board en gebruikt een lange peddel om vooruit te gaan. 

2. Beklim de Peperbus

De Peperbus is een van de bekendste monumenten van Zwolle. Het is de bijnaam van de Onze Lieve Vrouwetoren behorende bij de Onze Lieve Vrouwekerk, de Basiliek van Zwolle. De toren is meer dan 500 jaar oud en beschikt over een carillon van 51 klokken. Hiermee beschikt Zwolle over een van de grootste carillons van Nederland. De Basiliek uit 1452 is zeker een bezoek waard. Het beklimmen van de toren maakt het bezoek compleet. Dit is een flinke uitdaging, maar eenmaal boven wordt u beloond met een schitterend uitzicht.

3. Bezoek De Sassenpoort

De Sassenpoort dateert uit 1409 en is een onderdeel van de middeleeuwse stadsmuur van Zwolle. Destijds was het hele stadscentrum omringd door deze hoge muur. De Sassenpoort is de enige poort die in zijn geheel bewaard is gebleven en daarnaast nog drie torens gedeeltelijk. De Poort staat in de top 100 van Nederlandse UNESCO-monumenten. Ondanks deze beschermde status is de Sassenpoort gewoon open voor bezoekers. Gelukkig maar, want het is een prachtig monument. Wij raden dan ook zeker een rondleiding met gids aan, zodat je alles te weten komt over de rijke historie van de Poort.

4. Maak een stadswandeling

De rijke geschiedenis van de stad is goed te zien door een stadswandeling met een gids te maken. Dit is een goede manier om meer over het ontstaan van Zwolle te weten te komen. En over de rol in de internationale handel, de Moderne Devotie (een religieuze stroming die van grote invloed is geweest op de stad) en nog veel meer. Er zijn verschillende opties voor stadswandelingen.

Als dit uw eerste keer in Zwolle is, is het heel leuk om de 2-uur-durende ‘Tour de Hanze’ te doen, waarbij u in groepen van 6 tot 8 personen alle beroemde monumenten in de stad bezoekt, zoals de Peperbus en de Sassenpoort. Als je bekend bent in de stad is het leuk om een themawandeling te maken. Hierbij ligt de focus op een specifiek onderwerp, zoals kunst, literatuur of bouwstijlen.

5. Neem een kijkje in de bijzondere boekenwinkel Waanders

Zwolle is de thuisstad van een bijzondere boekenwinkel. Waanders in de Broeren is gevestigd in de monumentale Broerenkerk. De huidige moderne inrichting is prachtig verweven met de traditionele architectuur van de oude kerk. De Broerenkerk werd halverwege de vijftiende eeuw gesticht als Dominicanenklooster en heeft sindsdien dienstgedaan als protestantse kerk, als synagoge en als expositieruimte.

Vanaf 2005 is de Broerenkerk ingericht als boekwinkel, gecombineerd met een cultureel centrum en horecagelegenheden. In 2013 kwam het monumentale pand in handen van Uitgeverij Waanders, die er een ‘beleefboekhandel’ van maakte. Naast boeken kun je hier ook wandel- en fietskaarten krijgen en informatie vinden over evenementen. Ook een rondleiding is mogelijk en genieten in de brasserie van een kopje koffie en een gebakje. 

Zwolle ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Natuurpark De Witte Bergen. Ons mooie park vormt daarmee een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan deze oude Hanzestad.

Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan hier ons aanbod luxe woningen.