De 5 leukste activiteiten in Zwolle!

Zwolle is van oorsprong een vestingstad. Dit zie je terug in het stervormige centrum, dat door een gracht is omgeven. De geschiedenis van de stad gaat terug tot het jaar 1230, toen Zwolle stadsrechten kreeg. In de eeuwen daarna deed de stad dienst als belangrijke handelsplaats. Het is dan ook één van de oorspronkelijke Nederlandse Hanzesteden. In het centrum zie je nog veel terug van deze rijke historie. Het is daarom ook een perfecte locatie voor een dagtrip vanuit Natuurpark De Witte Bergen. Als jij een bezoek aan Zwolle op de planning hebt staan, lees dan vooral verder! Wij hebben de leukste activiteiten in Zwolle voor je op een rijtje gezet.

1. Verken de stad vanaf het water

Zoals de meeste oude Hanzesteden is ook het historische centrum van Zwolle vergeven van de grachten en kanaaltjes. Het is dan ook superleuk om de stad vanaf het water te verkennen! Dit kan je op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een traditionele rondvaart beleven. Met een groep vaar je dan rond het centrum, terwijl een gids je van alles vertelt over de geschiedenis van de stad. Daarnaast kan je met een kleinere groep een motor- of fluisterbootje huren om zelfstandig op avontuur te gaan. Ben je opzoek naar iets minder traditioneels? Huur dan een ‘BBQ donut’! Dit zijn ronde bootjes met een barbecue in het midden. Zo kan je varen door de stadsgrachten en ondertussen gezellig eten. Of verken de stad al ‘suppend’. Suppen staat voor Stand Up Paddle en is een nieuwe rage in de Nederlandse watersteden. Je staat op een (surf)board en beweegt je voort via een lange peddel. Een superleuke groepsactiviteit voor degenen die opzoek zijn naar iets actiefs!

2. Beklim de Peperbus

De Peperbus is één van de bekendste monumenten van Zwolle. Het is de bijnaam van de toren van de Onze-Lieve-Vrouwe-Tenhemelopneming Basiliek. De toren is meer dan 500 jaar oud, is 75 meter hoog en beschikt over een carillon van 51 klokken. Hiermee beschikt Zwolle over één van de grootste carillons van Nederland! De grote kerk zelf is al een bezoekje waard, maar wat helemaal leuk is voor dagjesmensen, is dat de toren te beklimmen is. De eerste omgang, die open is voor het publiek, bevindt zich op 51 meter hoogte. Hiervoor moet je ruim 230 traptreden op. Dit is een flinke uitdaging, maar eenmaal boven word je beloond met een schitterend uitzicht. De kerk is in de zomermaanden geopend tussen 11.00 en 16.30 uur en in de wintermaanden op maandag tot en met zaterdag van 13.30 tot 15.30 uur. Bezoekers dienen te reserveren en mogen per huishouden een half uur naar boven.

3. Bezoek De Sassenpoort

Een tweede beroemd overblijfsel uit Zwolle’s tijd als Hanzestad is de Sassenpoort. Deze eeuwenoude poort vormt een onderdeel van de oude stadsmuur en werd eind 14e en begin 15e eeuw gebouwd als onderdeel van Zwolle’s verdedigingswerken. Destijds was het hele stadscentrum omringt door een hoge muur. Hierin waren op verschillende plaatsen poorten aangebracht, acht in totaal, en drieëntwintig verdedigingstorens. Van deze poorten is de Sassenpoort de enige die geheel bewaard is gebleven. Daarnaast zijn er nog drie torens overgebleven. De Poort staat tegenwoordig in de top 100 van Nederlandse monumenten en in de zogenaamde Blue Shield lijst. Dit betekent dat, in geval van rampspoed, de Poort met voorrang wordt beschermd. Ondanks deze beschermde status is de Sassenpoort gewoon open voor bezoekers. Gelukkig maar, want het is een prachtig monument! Wij raden dan ook zeker een rondleiding aan met gids, zodat je alles te weten zult komen over de rijke historie van de Poort.

4. Maak een stadswandeling

Zwolle kent nog veel oude monumenten vanuit zijn tijd als Hanzestad. Als je de rijke geschiedenis van de stad eer wil aandoen, dan moet je een stadswandeling met een gids maken! Dit is de beste manier om van alles te weten te komen over de het ontstaan van Zwolle, over de rol in de internationale handel en over de Moderne Devotie (een religieuze stroming die van grote invloed is geweest op de stad). Er zijn verschillende opties voor stadswandelingen. Als dit je eerste keer in Zwolle is, is het het leukst om de 2 uur durende ‘Tour de Hanze’ te doen, waarbij je je groepen van 6 tot 8 man (op 1.5 meter!) alle beroemde monumenten in de stad afgaat, zoals de Peperbus en de Sassenpoort. Als je echter al een beetje bekend bent in de stad, is het leuk om een thema-wandeling te maken. Hierbij ligt de focus op een specifiek onderwerp, zoals kunst, literatuur, WOII of bouwstijlen. Zo zit er voor ieder wat wils bij! En, als je Zwolle liever zelfstandig verkent, kan je altijd een plattegrond halen, om vervolgens zelf door de vele mooie straatjes te kunnen dwalen.

5. Neem een kijkje in Nederland’s mooiste boekenwinkel

Zwolle is de thuisstad van misschien wel de mooiste boekenwinkel in heel Nederland. Boekenzaak Waanders In de Boeren is gevestigd in de monumentale Boerenkerk. De huidige moderne inrichting is er prachtig verweven met de traditionele architectuur van de oude kerk. De Boerenkerk werd halverwege de 15e eeuw gesticht als Dominicanenklooster en heeft sindsdien dienstgedaan als protestantse kerk, als synagoge en als expositieruimte. Vanaf 2005 is de Boerenkerk ingericht als boekwinkel, gecombineerd met een cultureel centrum en horecagelegenheden. In 2013 kwam het monumentale pand in handen van Uitgeverij Waanders, die er een ‘beleefboekhandel’ van maakte. Naast boeken kan je hier ook wandel- en fietskaarten krijgen, informatie vinden over komende evenementen, een kerk-rondleiding krijgen of genieten van een kopje koffie en een gebakje. Dus ben je op zoek naar een cadeau voor iemand, wil je zelf een boek kopen of wil je genieten van een drankje in een oud monumentaal pand? Dan is Boekenzaak Waanders In de Boeren waar jij naar op zoek bent!

Zwolle ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Natuurpark De Witte Bergen. Het ligt dus in de buurt, maar je zit niet midden in de drukte die de grote stad met zich meebrengt. Ons mooie park vormt daarmee een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan deze oude Hanzestad. Ben jij geïnteresseerd? Bekijk dan hieronder ons aanbod luxe woningen. 

Bekijk ons aanbod