De mooiste wandelingen in het Reestdal

Het Reestdal, op de grens van Drenthe en Overijssel, is een van de mooiste plekjes om te wandelen in ons land. Hier heeft de rivier de Reest door de eeuwen heen al kronkelend een tientallen kilometers lang beekdal uitgesleten. Het Reestdal kent een geheel eigen karakter. In dit artikel lees je over vijf prachtige wandelroutes in de omgeving van het Reestdal.

Als je op Natuurpark De Witte Bergen verblijft mag een wandeling in het Reestdal niet ontbreken. Verspreid over het idyllische landschap tref je hooilanden, akkertjes, heidevelden, bossen, landgoederen en monumentale boerderijen. Je kunt er allerlei bijzondere flora en fauna vinden. Tijdens een tocht langs of over de rivier kan je zomaar dassen, reeën en ooievaars tegenkomen.

Wandelroutes Reestdal

Een van de beste én makkelijkste manier om het Reestdal te verkennen is gewoon te voet! Je kunt de mooiste plekjes al lopend bereiken en tijdens het wandelen zullen jullie je pas echt één voelen met de natuur. Dankzij het uitgebreide netwerk van wandelpaadjes (meer dan 100 kilometer bij elkaar!) kan je elke dag een nieuwe route uitkiezen.

Wij hebben onze favoriete routes door het Reestdal voor je in een lijstje gezet. De routes zijn ongeveer 5 tot 20 kilometer lang, dus er zit voor ieder wat wils bij!

1. Landgoederenroute De Wijk (11 km)

Deze 11 kilometer lange wandelroute start in het centrum van De Wijk, bij de Tourist Info. Dit dorpje ligt ongeveer 3 kilometer ten noorden van Natuurpark de Witte Bergen, en is te voet te bereiken. In De Wijk kan je onder andere de 200 jaar oude Wieder Meule bezichtigen. Deze molen is iedere zaterdagmiddag open voor bezoekers. Vanaf de Tourist Info volg je de ANWB-borden Landgoederen De Wijk Route.

De route leidt je eerst richting de Reest-rivier, en vervolgens via allerlei plattelandsweggetjes naar de meerdere statige landgoederen die ten westen van De Wijk liggen. De landgoederen die je tegen zult komen zijn, op volgorde, Landgoed Dickninge, Landgoed Havixhorst en Huize Voorwijk.

2. Wandelroute Wildenberg (7 km)

Deze 7 kilometer lange wandeling bevindt zich iets ten zuidoosten van Natuurpark De Witte Bergen, in de buurt van Oud-Avereest. De route begint bij Parkeerplaats Takkenhoogte, en loopt vanaf daar door het bossige landschap naar het zuiden. Het pad leidt je naar een prachtig heideterrein, lange een pittoresk boerderijtje en naar een veenplas die onder de lokale bewoners de naar Spookmeer heeft gekregen.

Het verhaal wil dat je er ‘s nachts de kans loop een spookachtige gedaante uit het water te zien verrijzen die je naar de diepten van het meer probeert te lokken... Dus, durf jij het aan om de route na zonsondergang te bewandelen?

3. Het Zwarte Gat op het Schotterveld (5 km)

Deze kortere wandelroute bevindt zich ongeveer 15 kilometer ten oosten van Natuurpark De Witte Bergen. Je gaat hier wandelen in een vergeten stukje van het Schotterveld, een voormalig veengebied. Zo’n 100 jaar geleden werd hier veen ontgonnen en tegenwoordig zorgt dat voor een prachtig afwisselend landschap.

Ree in het Reestdal

De route brengt je over het zuidelijke gedeelte van het Schotterveld, langs een veenplas met de intrigerende naam Het Zwarte Gat. Het paadje rond de plas is in de loop der jaren op natuurlijke wijze aangelegd en begaanbaar gebleven. Het gebied wordt begraasd door een groepje Schotse Hooglanders. Deze imposante runderen zorgen ervoor dat jouw wandeling een extra avontuurlijk tintje krijgt!

4. Op en Top Reestdal (17 km)

Dit is de langste route in ons lijstje, en absoluut ook een van de mooiste. Deze cultuurhistorische wandeling start bij bezoekerscentrum De Wheem in Oud-Avereest en gaat vanaf daar loop richting het noorden, in de richting van Natuurpark de Witte Bergen. De route neemt je mee door het hart van het Reestdal, over de Reest rivier en langs verschillende monumentale boerderijen en landgoederen.

Onderweg tref je wijngoed De Reestlandhoeve. De grond hier is zeer geschikt voor de wijnteelt. Lijkt je het leuk om een bezoekje te brengen aan deze wijngaard? Dat kan! Meld je dan wel van tevoren aan bij de Wijnbar van de landerij. Via een lange ronde langs weilanden en veengebieden kom je uiteindelijk weer aan bij De Wheem.

5. Kuierroute IJhorst (6, 10 of 24 km)

Deze laatste route is geschikt voor elke wandelliefhebber. Wil je een ontspannen rondje maken van ongeveer een uurtje? Kies dan voor de korte route, van 6 kilometer. Of kies ervoor om lekker een hele dag op pad te gaan, met de route van 24 kilometer. Hoe dan ook, de Kuierroutes geven je de tijd om op je gemak te wandelen door IJhorst en omgeving en om zo de mooie natuur rondom Natuurpark De Witte Bergen te verkennen.

Er zijn twee gescheiden routes, die beide in het centrum van IJhorst starten. De ene is een cultuurhistorische route, en de andere is een cultuurlandschap route. Als je beide routes combineert krijg je de uitgebreide wandeling van 24 kilometer in totaal. In het centrum van IJhorst vind je een informatiebord waarop de routes staan aangegeven.

Al met al is het Reestdal een van de mooiste wandelgebieden van Nederland. Wil je ook in deze omgeving verblijven? Boek dan een vakantie naar Natuurpark De Witte Bergen.

Bekijk hier ons aanbod