Een dagje naar Giethoorn

Als je bij Natuurpark De Witte Bergen verblijft, dan is een bezoekje aan Giethoorn bijna een must! Het ‘Venetië van het Noorden’ is één van de beroemdste dorpjes van Nederland en dat is niet voor niets! Het water speelt namelijk een grote rol in Giethoorn.

Bruggetje in het Venetië van het Noorden in Giethoorn

Giethoorn is een klein dorpje in de Kop van Overijssel, vlakbij Nationaal Park Weerribben-Wieden. Met zijn kleine 3000 inwoners is het geen indrukwekkende plaats met gezellige binnenstad, maar dat betekent niet dat het geen bezoekje waard is. Het is namelijk een bijzonder dorpje. Giethoorn bestaat uit drie buurten: Noordeinde, Middenbuurt en Zuideinde. Deze drie gedeelten zijn niet aaneengesloten, maar liggen versprongen van elkaar. Wat de buurten aan elkaar verbindt is de Dorpsgracht, die van noord naar zuid loopt, en door verschillende kleine slootjes. De enige doorgaande weg over land is een fiets/wandelpad, dat ook van noord naar zuid loopt. In het oudste gedeelte van het dorp zijn helemaal geen wegen te vinden, en het voornaamste verkeer vindt dan ook plaats over het water.

Vrolijke grachten met gekleurde bloemen in Giethoorn

Giethoorn heeft haar bijzondere bouw te danken aan de vervening in de vorige eeuw. Door dit proces, waarbij turf werd gewonnen voor brandstofgebruik, ontstonden er allemaal kleine plassen en meren in de regio (zo is Nationaal Park Weerribben Wieden bijvoorbeeld ook ontstaan). Om de turf te vervoeren werden sloten gegraven tussen de meertjes waardoor kleine eilandjes en schiereilandjes ontstonden. De meeste huisjes in Giethoorn zijn op zulke (schier) eilandjes gebouwd. De huizen zijn vaak alleen te bereiken via bruggetjes of de naastgelegen sloot. Hierdoor is een sprookjesachtig landschap ontstaan met veel groen, water en pittoreske boerderijen.

Deze bijzondere bouw trekt veel bekijks. Vanuit de hele wereld komen er toeristen naar Giethoorn om een tochtje in een punter te maken (een lange, smalle boot die vroeger voor transport werd gebruikt), op de foto te gaan bij één van de schattige oude woningen of om een bezoek te brengen aan museum ‘t Olde Maat Uus. Dit museum is gevestigd in een 17e eeuwse boerderij, en heeft exposities over de geschiedenis van Giethoorn. Verder zijn er een drietal historische molen te vinden, een oude scheepswerf en een museum voor edelstenen en mineralen.

Een bootje vaart op de grachten van Giethoorn

Omdat Giethoorn zo’n populaire toeristische bestemming is, is er natuurlijk van alles te doen voor bezoekers. Wij hebben de leukste activiteiten voor je op een rijtje gezet:

  1. Fietsen! Er zijn bijna geen autowegen te vinden, maar naast varen kan je er ook prachtige rondfietsen.
  2. ‘Suppen’ (Stand Up Paddle)! Al staand op een surfboard het dorp verkennen is misschien wel veel leuker dan zittend in een bootje!
  3. Oudhollandse workshops volgen. Denk hierbij aan schilderen, of boogschieten bijvoorbeeld!
  4. Ga op de foto in traditionele klederdracht! Is er een leuker aandenken dan een foto van jou en je gezin in typisch Nederlandse klederdracht? Deze foto is niet alleen een leuke souvenir, het maken van de foto zorgt vaak voor veel gelach.
  5. Tot slot bevindt zich er een klimbos in de buurt, en is er een escape room. Leuk voor het gezin, of lekker met zijn tweeën!
Mooi uitzicht over de grachten van Giethoorn

Giethoorn ligt op ongeveer een half uurtje rijden vanaf Natuurpark De Witte Bergen. Het ligt in de buurt, maar je zit niet in de drukte die alle dagelijkse toeristen met zich meebrengen. Ons mooie park vormt daarmee een perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan dit bijzondere dorpje, of aan het nabijgelegen Nationaal Park Weerribben Wieden. Ben jij geïnteresseerd? Bekijk dan hieronder ons aanbod.

Onze beschikbare vakantiehuizen