Fietsen in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Nationaal Park Weerribben-Wieden is één van de mooiste natuurparken in ons land. Het bevindt zich ten oosten van Natuurpark De Witte Bergen, op een kleine 30 kilometer afstand, en beslaat meer dan 10.000 hectare aan moerassen, bossen, hooilanden en rietpercelen. Het is ontstaan doordat mensen er in de 16e eeuw veen uit de grond begonnen te halen. Zo ontstond een prachtig afwisselend natuurgebied. Hier waan jij je ook midden in de ongerepte natuur! Perfect dus voor een middagje ontspanning met het gezin als je bij De Witte Bergen verblijft.

Het park bestaat uit twee delen: de Weerribben en de Wieden. Samen vormen ze het grootste (en mooiste!) laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Grote stukken water worden hier constant afgewisseld door stroken land. Daardoor is er meer dan genoeg leefruimte voor allerlei bijzondere flora en fauna. Het Nationaal Park dankt haar status grotendeels aan de enorme verscheidenheid aan dier- en plantensoorten, maar ook aan landschapstypen. Zo vind je er meren, sloten en vaarten, maar ook weilanden, moerassen en veengronden, elk met hun eigen vegetatie. Dit zorgt ervoor dat de ecologische waarde van het park van internationale allure is. In deze verschillende gebieden leven onder andere otters, boommarters, vuurvlinders en tientallen vogelsoorten.

Mooi uitzicht over het water in Nationaal Park Weerribben-Wieden

Al deze verschillende landschappen samen zorgen voor een zeer bijzonder stukje natuur waar je heerlijk kunt genieten van de rust en stilte. Één van de meest geliefde bezigheden in Nationaal Park Weerribben-Wieden is fietsen! Door het park heen is een uitgebreid netwerk aan fietspaden aangelegd, door het groen of langs het water. Er zijn routes dwars door het park, en langs de gezellige dorpjes die her en der in de omgeving liggen. Omdat het zo’n waterrijk gebied is moet je op sommige fietsroutes een waterbus of een pontje gebruiken om het water over te steken. Zo is er altijd iets te beleven in dit prachtige gebied!

Op de website van Weerribben-Wieden zul je zien dat er tientallen leuke fietsroutes voor je zijn uitgestippeld. De meeste van deze routes zijn wel bedoeld voor de enthousiaste fietsers onder ons. Ze zijn namelijk redelijk lang, variërend van 40 kilometer tot rondes van meer dan 60 kilometer. Ideaal dus voor de bezoekers die hier komen om lekker een hele dag te fietsen. Neem dan gezellig een thermoskan met koffie mee, of leg onderweg aan voor een hapje en een drankje bij één van de restaurantjes op de route.

Fieters in het landschap van Nationaal Park Weerribben-Wieden in Drenthe

Als je een bezoekje aan het Nationaal Park wil combineren met tripje naar Giethoorn, dan kan dat ook! Dit beroemde dorpje ligt namelijk op steenworp afstand bij de Weerribben-Wieden vandaan (sommigen zullen zelfs zeggen dat het in het park ligt!). Veel van de routes die je op de website kan vinden brengen je dan ook langs dit bijzondere plaatsje, dat grotendeels uit kleine eilandjes en waterwegen bestaat. De 51 kilometer lange ‘Weerribben-Giethoorn route’ is bijvoorbeeld zo’n ronde die de natuur van het park en de cultuur van het dorpje feilloos met elkaar weet te verbinden.

Zoek jij nog een leuke activiteit voor tijdens je verblijf bij Natuurpark De Witte Bergen, dan moet je deze blog zeker niet vergeten! Nationaal Park Weerribben-Wieden ligt op slechts een half uurtje rijden vanaf het vakantiepark. Dit betekent dat het een perfecte locatie vormt voor een dagje uit met het hele gezin als je verblijft in één van onze mooie vakantiehuizen. Dus hup, in de auto, en binnen no-time zit je midden in de natuur. Je laat je er overweldigen door je pracht en praal van een ongerept natuurgebied... en dat gewoon in eigen land! En wat als je een bezoek aan het Nationaal Park op de planning hebt staan, maar je nog naar een mooie locatie in de buurt zoekt? Bekijk dan hieronder ons aanbod!

Onze vakantiewoningen